Facebook
SK | EN

Press release

Festival Open Jazz Fest završuje svoju dramaturgiu veľkolepo – žijúcimi legendami!

28. 6. 2013, Nové Mesto nad Váhom

Jazzový openair festival Open Jazz Fest konajúci sa takmer uprostred leta ( 19. A 20. júla) na brehu jazera Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom završuje svoju tohtoročnú dramaturgiu, ako sa na etablovaný festival európskeho významu patrí! Na záver festivalu vystúpia hneď dvaja jazzoví súputníci, ktorí stáli spolu pri zrode žánru jazzfunk. Legenda funkovej basovej gitary – Paul Jackson a saxofonista Pee Wee Ellis.

Ako sa stalo na záver tohto festivalu dobrým zvykom, končí sa jazzovou tancovačkou s rukami nad hlavami. Zdá sa, že tohto roku tomu nebude inak a tí ktorí to už zažili, vedia, že atmosféru v amfiteátri by mohol Zelenej vode závidieť nejeden popový projekt. Piatkový line up rozjasní nový projekt popredného českého saxofonistu Michala Žáčka nazvaný podľa rovnomenného nového CD „Beautiful Day“, ktorý vystúpi spolu s kapelou TUTU Borisa Urbánka a spolu s nimi skvostný vokálny zjav – americká speváčka Teresa Polk.

Paul Jackson Trio feat. Pee Wee Ellis (USA)

Milovníci funky na celom svete vyrastali na zvukoch Paulovej basy a saxofónových groovoch Pee Wee Ellisa. Ako zakladajúci člen legendárnej kapely Herbie Hancocka „the Headhunters“ sa podieľal na vytváraní nového charakteristického zvuku, ktorý udal nový smer súčasnej hudby a jazzfunku ako žánru. Tieto funkové legendy prinášajú na pódium explozívnu zmes soulu, funku a jazzu, často v novom šate. Hudobník hudobníkov, ako sa Jacksonovi vraví, bol úzko spätý s Herbie Hancockom aj vďaka množstvu ich spoločných turné. V roku 1979 sa rozhodol pre sólovú dráhu a vydal svoj prvý vlastný album "Black Octopus". Jacksonovým kompozíciám sa bleskovo dostalo uznania nomináciami na Grammy (1974, 1975, 1976). Podieľal sa tiež na na soundtrackoch k hollywoodskym filmom. Od roku 1985 žije Paul v Japonsku, realizuje množstvo živých vystúpení s najslávnejšími japonskými umelcami a skladá filmovú a televíznu hudbu. V roku 1987 založil svoj celoživotný projekt Jazz for Kids, pozostávajúci z pro bono koncertov na japonských školách s cieľom predstaviť históriu Afroameričanov prostredníctvom hudby a projekcií. Napriek svojmu novému japonskému domovu trávi veľké množstvo času na turné po Európe a USA.

V triu Paula Jacksona sa predstaví aj klávesista a perkusionista Xantone Blacq z Nigérie, predstavujúci novú generáciu jazzfunkových hudobníkov. Hral s umelcami ako Amy Winehouse, Nigel Kennedy, Jessie J, Mark Ronson, Candi Staton, ... Posledný z tria je francúzsky bicista Tony Match, ktorý bol frontmanom niekoľkých kapiel, vrátane legendárnej kapely Ernieho Wattsa! Ako hudobný producent a hudobník spolupracuje s jazzovou „smotánkou“ ako sú Rick Margitza, Jean Marie Ecay, Flavio Boltro a ďalší.

Pee Wee Ellis (saxofón)

Pee Wee Ellis je nielen majstrom jazzfunku, ale je tiež aranžérom, v 60 – 70 tych rokoch bol hudobným riaditeľom u Jamesa Browna, hudobným riaditeľom labelu KUDU vo vydavateľstve CTI, v 80 - tych rokoch bol hudobným riaditeľom u Van Morrisona a pracoval s umelcami ako George Benson, Hank Crawford a Ester Philips,... Aranžoval tiež pre hudobníkov ako Omar Sosa, Oumou Sangaré, Cheick Lo, Ali Farka Toure a ďalší. Je spoluautorom množstva hitov "Cold Sweat”, "Say It Loud I’m Black“, a „I’m Proud”". Jeho skladbu „The Chicken“ preslávil famózny gitarista Jaco Pastorius, ktorý ju spolu s ďalšou skladbou „Invitation“ zaradil na svoj album The Birthday Concert.

Na konci 80 – tych rokov sa spojil s viacerými hudobníkmi, s ktorými spoluúčinkoval už u Jamesa Browna a vytvorili kapelu JB Horns spolu s Fredom Wesleym a Maceo Parkerom. Nahrali spolu niekoľko albumov, ktoré zadefinovali hudobný štýl jazzfunk.

TUTU & Michal Žáček feat. Teresa Polk (CZ, SK, USA)

Michal Žáček je jedným z najpoprednejších českých jazzových saxofonistov. Na sklonku predošlého roka vydal svoje prvé sólové CD pod názvom Beautiful Day. Autorsky sa na ňom podieľal hlavne skladateľ Boris Urbánek, ktorý ho produkoval a vydal. Michal Žáček mnoho rokov spolupracuje so stálicami českej a slovenskej hudobnej scény ako, Peter Lipa, Richard Müller, Vojtěch Dyk, B side Band, Vlasta Redl, No Name, Jana Kirschner, Jarek Nohavica a mnohí ďalší. Boris Urbánek je klaviristom, skladateľom a a kapelníkom jazzového ostravského rozhlasového orchestra (JORO), Boris Band Combination (BBC), člen bandu Rhythm Desperados, kapely Agharta Gang a tiež lektorom na Letnej jazzovej dielni u Karla Velebného vo Frýdlante. Je okrem iného autorom muzikálov a autorom hudby k filmom. V kapele TUTU sa okrem gitaristu Rudyho Horvatha a už spomínaného Borisa Urbánka predstavia aj dvaja špičkoví slovenskí hudobníci, basgitarista Martin Gašpar a na bicích Marcel Buntaj.

Speváčka Teresa Polk pochádza s Los Angeles, kde pracovala pre vydavateľstvá ako Warner Brothers, Musicians Institute, Universal Studios a Walt Disney. Absolvovala spevácky študijný program na LA Music Academy, kde navštevovala kurzy umelcov ako sú Kevyn Lettau, Al Jarreau, či Sharon Perri. Medzi svoje hudobné vzory radí velikánov ako Ella Fitzgerald, Stevie Wonder a Aretha Franklin. Inklinuje ku gospelovej hudbe. V USA účinkovala v zbore pod vedením renomovanej speváčky Lindy McCrary Fisher a je členkou súborov The Rich Kasten Band a Oykos Band, v ktorých je činná aj ako skladateľka. Vo svojej doterajšej kariére spolupracovala s renomovanými umelcami akými sú Almario, Dennis Chambers, Kirk Whalum, Alex Al,...V Českej republike, kde teraz žije, spolupracuje s Borisom Urbánkom, Michalom Žáčkom alebo so skupinou LA Sun.

Hlavní reklamní partneri

ŠFRB Modra Nota

Reklamní partneri

Elimer

Generálny Partner

BlueNote

Hlavný mediálny partneri

Radio Slovensko

Špeciálna podpora

FPU

Mediálni partneri

Moja Muzika

Vstupenky

Tootoot BlueNote